Reinhard Vanbergen prikkelt zinnen en smaakpapillen

‘Souvenirs de bon Goût’ is geïnspireerd op het restaurant van Kobe Desramault, Chambre Separée.

Reinhard Vanbergen prikkelt zinnen en smaakpapillen

Reinhard Vanbergen brengt dit jaar een album uit samen met Charlotte Caluwaerts dat ‘Souvenirs de bon Goût’ zal heten. De plaat werd geïnspireerd door een bezoek dat de ex-drummer van Das Pop samen met Charlotte Caluwaerts bracht aan het restaurant van Kobe Desramault voor zijn verjaardag. Beiden waren zo overweldigd door de ervaring dat ze besloten om een ‘inspired by’ album te maken.

De eerste single is alvast een schot in de roos. Kyle werd vernoemd naar iemand uit de crew van het restaurant (en dat zal ook het geval zijn voor de andere nummers), maar is eigenlijk een broeierig liefdeslied met wat psychedelische en oosterse invloeden zoals we die gewend zijn bij Sylvie Kreusch en Warhola.

De tekst wordt door Caluwaerts gezongen in de taal van de liefde en de gastronomie: het Frans. Een ideale keuze want er is geen taal beter geschikt om te smachten of om de nuances en de lagen vast te leggen.

‘Souvenirs de bon Goût’ wordt meer dan een album. Het is het begin van een reeks van vier platen, allemaal geïnspireerd door artiesten die zich op de een of andere manier verbonden voelen met wat ze doen. Er zijn er al vier in de maak. Vanbergen beschouwt zichzelf niet als frontman, maar wel als een goede tweede man. Door een andere kunstenaar te kiezen om zich door te laten inspireren, vond hij een manier om toch vanuit zijn kracht te werken zonder de positie van de frontman op te eisen. De volgende wordt wellicht een die geïnspireerd werd door een schilder...

3 april 2021
Marc Alenus