Rayland Baxter is terug

'If I Were A Butterfly' is zijn vierde studioalbum.

Vier jaar was Rayland Baxter stil, maar nu is hij terug met de titeltrack van de volgende plaat. Het album onderzoekt liefde en verlies, Raylands streven naar transcendentie en existentiële overpeinzingen over geluk en vrijheid. De nieuwe nummers werden voltooid na het overlijden van zijn vader, de legendarische Bucky Baxter (Bob Dylans oude pedal steel-speler en lid van Steve Earle's Dukes) in mei 2020.

Zijn overleden vader verschijnt op het album samen met een groot aantal medewerkers, waaronder Shakey Graves, Zac Cockrell uit Alabama Shakes, leden van Cage The Elephant, Lennon Stella, Sophia Rose, Barney Cortez, Travis Goodwin van Morning Teleportation, de legendarische Motown-drummer Miss Bobbye Hall en vele anderen.

Het album bevat ook samples uit de tijd dat Rayland en oudere zus Brooke nog kleine kinderen waren. 'If I Were A Butterfly' werd grotendeels opgenomen terwijl Baxter alleen woonde in Thunder Sound (en buiten in de wilde natuur eromheen, met tjilpende vogels, brulkikkers en langoesten), een verlaten ellastiekjesfabriek, die een studio werd in Kentucky. Latere sessies vonden plaats in Californië, Tennessee, Texas en Washington.

Baxter produceerde 'If I Were A Butterfly' samen met Tim O'Sulivan (Grace Potter, The Head & The Heart) en Kai Welch (Molly Tuttle, Sierra Hull) en breide langzaam het lappendeken van weelderige psychedelica en Beatlesque indiepop aan elkaar waarvan de titeltrack een perfect voorbeeld is.

1 september 2022
Marc Alenus