Producer David Axelrod overleden

David Axelrod, componist, arrangeur en producer overleed zondag op de gezegende leeftijd van drieëntachtig jaar. De oorzaak is nog onbekend, maar zijn dood werd uitgebreid betreurd, vooral in de hiphopwereld door artiesten als Questlove, Cypress Hill, Pete Rock, DJ Shadow en Hudson Mohawke.

Axelrod werd geboren in L.A., vier jaar na de grote beurscrash. Zijn eerste album produceerde hij pas in 1959, maar hij werd gaandeweg een pionier die jazz, rock en r&b combineerde. Hij werkte voor Capitol en A&R en bracht zelf meer dan een dozijn albums uit.

Later, vooral in de jaren negentig, werd zijn werk veelvuldig gesampled, vooral door hiphopmuzikanten. Zijn voorliefde voor eclectische ritmes en doordringende drums lag zo mee aan de basis van het succes van mensen als Dr. Dre, The Beatnuts, DJ Shadow en DJ Premier.

Vooral DJ Shadow, die Axelrod sampelde voor zijn debuutplaat ‘Endtroducing’, dankt een groot deel van zijn initieel succes. Hij was het dan ook die als eerste het overlijden van Axelrod bevestigde; Questlove eerde de man op Instagram.

Op zijn beurt werd Axelrod een begrip voor andere hiphoppers als Wu-Tang Clan, De La Soul en anderen. In 2008, werden twee tracks van Axelrod (Holy Thursday  en The Edge) opgenomen in de soundtrack van ‘Grand Theft Auto IV’ en ook Manic Street Preachers gebruikten een sample van Axelrod. Hun song met Richard Hawley Rewind The Film bevat een sample van A Little Girl Lost. Je kan hem hieronder horen.

7 februari 2017
Marc Alenus