Première: Toverberg - Tranen In De Wind

Vorig jaar rond deze tijd hadden we ook een première van Lars Kroon, maar ondertussen is hij overgeschakeld op het Nederlands.

Toverberg,… zo’n naam smeekt gewoon om Nederlandstalige liedjes à la Spinvis of Roosbeef, niet? Alleszins, een jaar na het vorige, Engelstalige album ‘Happy Life’, heeft Kroon een Nederlandstalige plaat op stapel staan. Daaruit kreeg je al Wennen en Hartelijke Groeten en wij mogen u nu in première de derde single en titeltrack van de nieuwe plaat, Tranen In De Wind voorstellen.

Het nummer start met een opgepoetste gitaarlijn, die weggelopen lijkt te zijn uit Brimful Of Asha van Cornershop, maar als het orgeltje invalt en je naar de doorwrochte tekst luistert, verdient het meteen een eigen plekje in de zee van liedjes die elke dag op ons afkomt. Bij aanvang lijkt het te gaan over de klimaatverandering, maar er zit veel meer in.

Kroon: “Tranen In De Wind is het eerste Nederlandstalige nummer dat ik schreef en ik wist toen ook meteen dat het de titel van het album moest worden. Ik zette de opname aan en begon zonder vooropgezet plan gitaar te spelen en te zingen en binnen een uur had ik dit nummer geschreven. Dit voelde goed.  Waar de zin “Tranen in de wind” precies vandaan kwam, weet ik eigenlijk nog steeds niet. Voor mij is het vooral een beeld dat ik goed vind passen bij mijn muziek.

Tranen van verdriet, vreugde, of tranen op de fiets die, als je tegen de wind in fietst, met de wind meewaaien. Voor mij gaat dit nummer over de zoektocht naar de beste versie van jezelf. Niet spiritueel, maar artistiek.”

9 november 2022
Marc Alenus