Première: Morpheus - Burning in Paris

Op 17 maart komt de debuut-ep 'Morphosis' uit.

België heeft Tamino en Loverman, Nederland zet daar Morpheus tegenover. Achter die naam gaat de Amsterdamse singer-songwriter Martijn Verhagen schuil. In zijn muziek zet hij het onverwachte verlies van zijn moeder om in kracht, heling en wijsheid.

Verhagen: "Mijn perspectief over het leven en mijn persoonlijke relaties veranderde hierdoor enorm. Ik zag ineens heel duidelijk - hoe cliché dan ook - hoe belangrijk het is om je hart te volgen. Mijn moeder had daar namelijk moeite mee, en nam al haar dromen met zich mee. Het is belangrijker om je dromen te eren dan om ze weg te stoppen. De weg er naartoe geeft zoveel levenskracht. Ook ervaarde ik dat ze niet ineens daadwerkelijk ‘weg’ was. Ze zit nog steeds elke dag in mijn herinneringen, in mijn hart. Ik zie deze herinneringen als gouden trofeeën die ik altijd bij me draag. Vandaar dat deze EP mijn transformatie is van verlies naar schoonheid."

Wie naar Thomas Azier ging kijken onlangs, kon zich al vergapen aan deze man die met niet veel meer dan een piano en een stem als ahornsiroop de zaal inpakte

Singles als Morphosis en Gold plaveiden de weg naar de top en met Burning In Paris, een song over spijt, gemiste kansen en verlangen, reikt hij nog hoger. Ditmaal geen piano, wel zacht gitaargetokkel en een e-wind-instrument, maar evengoed enorm veel emotie.

Verhagen verklaart: "Mijn moeder wilde graag familie bezoeken in Parijs, maar mijn vader hield dit een beetje af. Dit omdat hij er niet zo van houdt om erop uit te gaan. Achteraf, na het overlijden van mijn moeder, kreeg hij hier spijt van. En vond hij het zonde dat ze deze herinneringen niet samen hebben kunnen maken."

Als Morpheus op deze weg weet door te gaan, zou hij wel eens heel groot kunnen worden. Bekijk de clip bij het nummer hier als eerste.

Morpheus speelt op zondag 12 maart op het Grasnapolsky festival.

17 februari 2023
Marc Alenus