Phil Manzanera viert gouden jubileum

De Brit viert dit jaar de vijftigste verjaardag van zijn carrière als soloartiest.

Dat wordt niet alleen in de bloemetjes gezet met zijn memoires, die eerder dit jaar verschenen, maar ook met een elfdelige boxset. Natuurlijk hoeven we u niet te vertellen dat Phil Manzanera vooral bekend is als gitarist van de baanbrekende artrockband Roxy Music, waarmee hij in de periode 1972-1982 acht albums uitbracht. Daarnaast maakte hij ook duoplaten met Roxy Music-saxofonist Andy Mackay en met Tim Finn, en was hij producer en/of sessiemuzikant op albums van onder meer John Cale, David Gilmour en Robert Wyatt.

Samen met ex-Roxy Music-collega Brian Eno (en nog een paar andere muzikanten uit de progrockscene) maakte hij bovendien ook deel uit van gelegenheidsbands als 801 en Quiet Sun. En dan hebben we het nog niet over zijn vele samenwerkingen met Spaanse en Latijns-Amerikaanse muzikanten. Manzanera’s moeder was namelijk Colombiaanse, en hijzelf bracht een groot deel van zijn kinderjaren door in verscheidene Zuid-Amerikaanse landen.

Jammer maar helaas voor wie zich al begon te verlekkeren op dit deel van zijn oeuvre, in de box ‘Phil Manzanera – 50 Years Of Music’ zitten alleen de tien platen die hij onder zijn eigen naam uitbracht (met extraatjes), het obligate bonusschijfje met onuitgegeven materiaal, demo’s en live-opnames, én een honderd pagina’s tellend boek. Maar niet getreurd, wie de man en zijn werk een beetje kent, weet dat hij – nog steeds - één van de meest veelzijdige muzikanten van zijn generatie is.

Op zijn solowerk zeilt hij dan ook moeiteloos van het ene genre naar het andere. Artrock, progrock, instrumentale rock, ambient, jazz, experimentele muziek, postpunk, pop, psychedelica, Latin, folk en zelfs dance: het zit er allemaal in. En onder het motto ‘dienst en wederdienst’, deden al die fraaie namen aan wier platen hij meewerkte, ook mee op zijn eigen soloalbums.

Voor wie elf schijfjes en een boek, verpakt in een knap vormgegeven doos, van het goede te veel vindt – omwille van de prijs of omdat hij de (meeste) platen al heeft – is vanaf 1 november, de releasedatum van de box, het elfde schijfje ook los verkrijgbaar.

30 juli 2024
Marc Goossens