Pavlov's Dog brengt legende naar Gent

Binnen de erg diverse progrock neemt het Amerikaanse Pavlov's Dog toch wel een unieke plaats in. Schuldig hieraan is de uitzonderlijk hoge altstem van David Surkamp.

In 1973 opgericht door drummer Mike Safron, wordt het debuutalbum 'Pampered Menial' (1975) door Mojo Magazine in de top dertig van belangrijkste progrock-platen aller tijden gestemd. Toch blijft de grote doorbraak uit. Surkamps ongelooflijke stem blijkt té uniek voor de mainstream radio. Tijdens de opnames van het derde album beslist men een punt te zetten achter Pavlov's Dog.

Het is bijna dertig jaar stil rond de groep, een periode waarin allerlei geruchten de kop op steken, zoals het verhaal dat Surkamp stierf aan heliuminhalatie. Uiteindelijk komen ze in 2004 terug samen voor een symbolisch concert naar aanleiding van de dertigste verjaardag van de groep. Het is de start van een echte comeback, met nieuwe muziek en wereldwijde optredens.

Dit jaar trekt Pavlov's Dog de wereld rond met de 'Pampered Menial & Beyond Tour'. Voor Belgische fans is de afspraak op woensdag 14 november in de Gentse Vooruit waar ze hun legendarische debuut 'Pampered Menial' integraal naar het podium brengen. Twee dagen eerder doen ze hetzelfde in de Spirit of '66 in Verviers. Tickets voor de concerten zijn al beschikbaar.

15 maart 2018
Christoph Lintermans