Pas ontdekte garnaal wordt vernoemd naar Pink Floyd

Wetenschappers uit de Oxford University Museum of National History hebben onlangs een nieuw soort garnaal ontdekt. Als ode aan de Britse band Pink Floyd, hebben ze het beestje synalpheus pinkfloydi genaamd.

De garnaal kreeg zijn naam dankzij zijn roze kleur, en het feit dat hij bij wijze van verdedigingsmechanisme een geluidsmuur kan optrekken waarbij hij kleine vissen kan doden.

Sammy Degraeve, hoofd van de onderzoekers in Oxford, hoopte al langer om een roze garnaal te ontdekken, om zo een ode te brengen aan zijn favoriete band. Eerder ontdekte hij ook al de Elephantis jaggerai garnaal, of voor de goede verstaander: de Mick Jagger garnaal. Die kreeg zijn naam dankzij zijn groot geslachtsorgaan.

Onderzoekers vinden wel vaker inspiratie bij bekende koppen voor hun pas ontdekte diersoorten. Zo is de Neopalpa donaldtrumpi een mot met een weelderige haardos, de Sylvilagus palustris hefneri een moeraskonijn, genoemd naar de Playboybunnies van Hugh Hefner, en de Scaptia beyonceae een strontvlieg met gouden lokken, genoemd naar de altijd flawless uitziende Beyonce.

 

12 april 2017
Joris Roobroeck