Oude tapes Bob Marley duiken op

Een reeks van oude, reel-to-reel, analoge mastertapes van reggaelegende Bob Marley doken recent op; meer bepaald in de vochtige en beschimmelde kelder van een klein hotel in Londen, waar Bob Marley en The Wailers tijdens hun Europese tournee midden jaren zeventig logeerden. 

Op het eerste gezicht leken de tapes onbruikbaar, vooral omwille van waterschade. Maar met behulp van technologie zou nu toch mogelijkerwijs één en ander kunnen gaan opduiken op een nieuwe release. Het gaat om opnames van concerten (1974-1978) in Londen (Lyceum, Hammersmith Odeon, The Rainbow) en Parijs waarbij hits als No Woman, No Cry, Jammin', Exodus en I Shot The Sheriff te horen zijn en waarbij de mobiele studio van de Rolling Stones gebruikt werd om de concerten te registreren. Het betreft opnames die door fans verloren gewaand werden en in de loop der tijden een mythische status kregen.

Het is nog niet volledig duidelijk of het gevonden materiaal van de reggaester (die gisteren tweeënzeventig zou geworden zijn) ook commercieel beschikbaar gesteld zal worden. In afwachting laten we u graag nogmaals genieten van War / No More Trouble.

6 februari 2017
Philippe De Cleen