Otis Rush naar de blueshemel

Bluesgitarist Otis Rush is overleden. Dat meldt zijn vrouw Masaki op zijn website.

De oorzaak van het overlijden zou liggen in een hartstilstand die Otis Rush kreeg in 2003. Hij werd vierentachtig jaar oud. Rush was een van de pioniers van de West Side Chicago blues en een van de eerste linkshandige gitaristen die op een rechtshandige gitaar speelde. Hij veranderde daarbij de snaren niet en hield de gitaararm rechts.

Rush startte zijn carrière in de late jaren veertig. Hij trad op in verschillende blues clubs in Chicago. Dat resulteerde uiteindelijk in een platendeal bij Cobra Records, het label dat verantwoordelijk werd voor het verspreiden van de West Side sound met artiesten als Magic Sam en Buddy Guy.

In 1956 scoorde Rush een grote hit met I Can’t Quit On You Baby. Later bracht hij ook nog Double Trouble en All Your Love (I Miss Loving) uit, songs die nu als klassiekers beschouwd worden.

Tot een album kwam Rush pas in 1968 en hij zou zijn laatste plaat uitbrengen, exact dertig jaar later. Die plaat, ‘Any Place I’m Goin’’ leverde hem nog een Grammy Award op in de categorie Best Traditional Blues Album.  

Hieronder Rush samen met Eric Clapton, de man die ook Double Trouble coverde.

30 september 2018
Marc Alenus