Oprichter en frontman van The Chills overleden

Droevig nieuws van bij onze tegenvoeters. Daar overleed vanmorgen onverwacht een boegbeeld van de Nieuw-Zeelandse postpunkscene.

Martin Phillipps richtte in 1980 de band The Chills op, in het Nieuw-Zeelandse Dunedin. Die stad, de tweede grootste van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, kende destijds een bloeiende scene met behalve The Chills ook nog andere acts als The Verlaines en Luna. The Chills scoorden hits met songs als Pink Frost, I Love My Leather Jacket and Heavenly Pop Hit.

The Chills waren tot op de dag van vandaag actief, en Phillipps was gedurende al die jaren het enige vaste groepslid. De band kenmerkte zich met een eigen geluid, waarin postpunk gekoppeld werd aan jangly jarenzestiggitaren. Al bij al bracht de band slechts zeven albums uit, het recentste verscheen in 2021. Een nieuw album was gepland voor later dit jaar.

In 2019 was er ook al een film, ‘The Chills: The Triumph & Tragedy Of Martin Phillipps’, over de muzikant en vooral de mens Phillipps en zijn strijd tegen Hepatitis C. Ondanks zijn aanhoudende gezondheidsproblemen, kwam Phillipps’’ overlijden toch onverwacht. Zijn dood werd bekendgemaakt op de sociale media van de band.

28 juli 2024
Marc Goossens