Op Boomtown hoor je ook deze nieuwe van Mykki Blanco

Op 14 oktober volgt het album via Transgressive. De plaat bevat bijdragen van o.a. Anohni, Devandra Banhart, Jonsi, MNEK en Saul Williams.

Mykki Blanco tourt momenteel Europa plat. Op 19 juli zal de artiest ook in Gent te zien zijn op Boomtown. Toch heeft hen nog de tijd om vandaag de derde single uit het aankomende album los te laten. French Lessons, een track die schatplichtig is aan Lou Reed, komt hier in een versie met Kelsey Lu (ANOHNI is te horen op de albumversie).

"Het nummer is een reflectie op de mogelijkheid van ware liefde, op het idee dat je echt kunt ervaren wat we in Hollywood-films zien", onthult Mykki. “Het nummer is ook in zekere zin deze ode aan Lou Reed. Ik ben helemaal niet wat ik zou beschouwen als een zanger, ik ben een praat-zanger, dus ik kijk naar mensen in de geschiedenis die dezelfde stijl hebben: Tom Petty, Jonathan Richmond van de Modern Lovers, Lou Reed – dat zijn allemaal geweldige “praatzangers” en vocaal voel ik me op mijn gemak in die stijl. Het nummer is oorspronkelijk gecomponeerd door FaltyDL en het vatte zo perfect samen wat ik probeerde te verwoorden met mijn eigen muziek. FaltyDL is in staat om op de een of andere manier mysterie te creëren uit banaliteit, rust te creëren en een kamer te vullen met zen-achtige trillingen, iets onnoembaars en toch zo vertrouwd een gevoel.”

Over de samenwerking met Kelsey Lu vervolgt Mykki: “Kelsey Lu, ik weet zeker dat hen een van de legendarische artiesten van mijn generatie zal worden. Een klassiek geschoolde virtuoos met een stem die oeroud klinkt als een voor het eerst rinkelende bel, als iets uit een Griekse odyssee. Ik ben al heel lang een superfan van Kelsey en de samenwerking met hen aan dit nummer was een heel speciaal moment voor mezelf en voor FaltyDL.”

French Lessons kreeg een opvallende clip mee, gefilmd in Georgië en geregisseerd door Felix Kalmenson. Hij gaat over de voortdurende strijd voor queerbevrijding in Georgië, die meer dan ooit gevoeld wordt tegen de achtergrond van gewelddadige reactionaire protesten tegen de queerbeweging in juni/juli van dit jaar en vele jaren daarvoor.

De video is gebaseerd op de erfenis van de biseksuele Georgisch/Armeense filmregisseur Sergei Parajanov en zijn bijdragen aan het esthetische landschap van de Georgische hedendaagse cultuur. Je ziet twee geliefden op zoek naar emancipatie en acceptatie in een wereld vol conflicten en geweld, de twee staan voor de tijdloze odyssee van hun lotgenoten.

 

14 juli 2022
Marc Alenus