Ook in Luik hebben ze jazzcats

Het programma van de dertigste editie van het Mithra Jazz festival in Luik is compleet!

Mithra Jazz is eindelijk terug van 23 tot 26 september in de mooiste zalen van het centrum van Luik. Na anderhalf jaar van cultureel dieet en uitstel hopen ze u weer te zien met een onmetelijke honger naar muziek en naar jazz in alle vormen.

Kurt Elling met het Charlie Hunter Quartet, Thomas Dutronc en Camille spelen in de prachtige zaal van het Forum, dat binnenkort het honderdjarig bestaan viert. Verder zullen tijdens deze jubileumeditie opnieuw verschillende generaties musici elkaars pad kruisen in de Cité Ardente. Aan de ene kant gevestigde artiesten zoals Erik Truffaz, Steve Coleman Five Elements, en Bill Frisell Trio, die erop gebrand zullen zijn om de relevantie, diversiteit en moderniteit van hun muziek aan te tonen. Daartegenover staat de nieuwe Engelse scene met Portico Quartet, Ill Considered, Binker & Moses, Mammal Hands en Wildflower

Er komen ook enkele oude bekenden van het festival langs. Matthew Halsall zal zijn nieuwe album voorstellen, zes jaar nadat hij het Palais des Congrès betoverde tijdens zijn eerste bezoek aan het festival.  Daarnaast Aka Moon, Eric Legnini in trio, Jean-Paul Estievenart in kwartet en Antoine Pierre met het uitstekende Urbex-project. Ook de niet te klasseren Belgische bands Stuff!, Tukan, Yökai, Commander Spoon en Dans Dans zullen je komen verblijden, zonder de betoverende fluit van de getalenteerde Esinam of de afterparty met Lefto te vergeten.

De inmiddels jaarlijkse afspraak met de blues krijgt gestalte in een dubbelconcert van de Fransman Ronan One Man Band en de Brit Dollar Bill in de Brasserie Sauvenière. Liefhebbers van meer "klassieke" jazz kunnen in de Cité Miroir applaudisseren voor de charmante Robin McKelle en het Raphaël Chevalier Duflot Rebob Quintet. De avontuurlijke Guillaume Perret zal er ook zijn.

Tot slot verwelkomen ze in Luik, op het kruispunt van jazz, wereldmuziek en neoklassieke muziek, de terugkeer van pianist Jean-Christophe Renault, die het laatste, zeer mooie album zal voorstellen en de set zal opluisteren met de stemmen van Thierry Devillers en Malabika Brahma.

Info en tickets op www.mithrajazz.be.

26 juni 2021
Marc Alenus