One Week Records: L’Union Fait La Force Musicale

Muziek hoort niet thuis in hokjes en nog minder in hokjes ontstaan uit de door de politiek vlijtig mee gecreëerde taalbarrières.  En toch lijkt er een stevige muur gebouwd tussen Vlaanderen en Wallonië die ook op het vlak van muziek moeilijk te slopen valt.

One Week Records: L’Union Fait La Force Musicale

Zeldzaam zijn de Vlaamse bands die het goed doen of zelfs maar aandacht krijgen in Wallonië… om van de impact van Waalse of zelfs Brusselse  artiesten in Vlaanderen maar helemaal te zwijgen. “Eigen muziek eerst” lijkt het motto wel en laat dat nu precies zijn wat goeie muziek zeker niet verdient.

Enkel in Brussel, dat volgens sommigen een Hell Hole is, overstijgt men het provinciale niveau en vormen de verschillende talen en culturen een inspirerende melting pot zonder veel beperkingen. Taal wordt er beschouwd als een communicatiemiddel en niet als een principiële identiteit.

Goeie muziek mag dus overal zijn, heeft overal recht om gehoord en gespeeld te worden, ongeacht genre, taal, afkomst, kleur en culturele achtergrond.

Ook Jean-Pol Van Ham vond dat het tijd was om een dikke middelvinger te tonen  en de barricades neer te halen. Hij maakte als muzikant en producer furore met zijn werk voor Vaya Con Dios en tal van andere Belgische artiesten, runt zijn eigen studio én het label Magnet Records.

Hij baseerde zich op zijn eclectische persoonlijke smaak en nodigde in zijn studio achttien bands uit  het hele land uit om in een week tijd een album op te nemen en volledig af te werken. Dit werd het project ‘One Week Records’, een écht Belgisch initiatief uit de oude doos.

Achttien bands uit alle taalgebieden met invloeden uit zowat de hele wereld en in de meest uiteenlopende genres: van de psychotische jazz rock van Killen tot  de neurotische punk van Permanentz, van de intieme akoestische luisterliedjes van Alice tot  de freaky no wave van MilkTV of de oriëntaalse krautrock van Phoenician Drive. Meer dan 100 tracks die Starman Records in één keer op vrijdag 13 maart in samenwerking met Magnet Records en de bands digitaal en helemaal grensoverschrijdend uitbrengt. Een beperkte cd-oplage werd van elke plaat geperst en zal verkrijgbaar zijn via de bands zelf.

Alle bands en artiesten nog eens op en rijtje:  Karma Nova, Milk TV, Volt Selector, Alice, Aardvarken, Slag Heaps, Fred Lani,  Killen, Alain Louie, Phoenician Drive, Soror, The Big Horse, Moar,  Steven Ridley, Permanentz, Cartouche, Roots Warrior en Cussd.

 

10 maart 2020
Marc Alenus