Nooit meer een tietloze!

Studio Brussel zendt ieder jaar ‘De Tijdloze’ uit, een eindejaarlijst van de honderd meest onvergetelijke pop- en rocknummers uit de recente muziekgeschiedenis. In 2017 dook er slechts één (!) soloartieste op in de lijst van tijdloze nummers en daarnaast mocht er één band meedoen met frontvrouwen die naam waardig.

In 2018 bracht RoSa vzw daar samen met vele anderen verandering in, door campagne te voeren om massaal voor vrouwen te stemmen. Het resultaat: zes vrouwelijke nieuwkomers in de lijst en in totaal twaalf nummers gezongen door een vrouw. Samen slaagden ze erin om de legendarische soulzangeres Aretha Franklin tot twee maal toe in de lijst te doen verschijnen, met I Say a Little Prayer en Respect.

Dit jaar roept Rosa vzw op om massaal op Down By The Water van PJ Harvey te stemmen om er zeker van te zijn dat er minstens één extra soloartieste een plaats krijgt in de Tijdloze. PJ vierde net haar vijftigste verjaardag en maakt furore met haar muziek voor de populaire serie ‘Peaky Blinders’. Daarnaast hoopt de organisatie dat stemmers ook andere favoriete vrouwelijke artiesten een plekje in de lijst gunnen.

Voor de stemmers zonder inspiratie deelt RoSa onderstaande top tien. Deze tien legendarische pop- en rockvrouwen werden ook vereeuwigd op ecologische katoenen zakken die je online kan kopen, in de RoSa-bibliotheek in Brussel, in de Groene Waterman in Antwerpen en van woensdag 27 tot vrijdag 29 november in de Foyer van De Studio in Antwerpen.

Voor de echte muziekfanaten maakten ze een ultralange afspeellijst. RoSa's Tijdloze 100 afspeellijst is te beluisteren op Spotify, met meer dan 500 nummers van en door vrouwen. We nodigen stemmers tenslotte ook uit op onze 'Let's Push is Up' after work stemweek in De Studio in Antwerpen, waar er gestemd en gedanst kan worden op vrouwelijke artiesten en songs.

Rosa vzw’s top 10 in willekeurige volgorde:

  1. PJ Harvey - Down by the Water
    2. Patti Smith - Because The Night
    3. Kate Bush - Wuthering Heights
    4. Björk - Army of Me
    5. Billie Holiday - Strange Fruit
    6. Missy Elliott - Work it
    7. Beyonce - Crazy in Love
    8. Skunk Anansie - Weak
    9. Blondie - Atomic
    10. Coely – Celebrate
23 november 2019
Marc Alenus