Nieuwe single voor Ryan Wayne

Natuurlijk streven we objectiviteit na, maar sinds zijn prachtige debuut ‘Crow Amongst The Sparrows’, dat hier in de herfst van 2023 ongevraagd kwam aanwaaien en meteen enkele redacteurs wist te charmeren, kan de Canadese singer-songwriter bij ons weinig verkeerd doen.

Ryan Wayne McEathron, zo heet hij voluit, werd geboren in een muzikale familie, en richtte in 2007 met zijn oudere neef Dave The Warped 45s op. Na de split van die band hield hij het musiceren om den brode een tijdje voor bekeken, tot hij in 2022 twee keer werd getroffen door een beroerte en hij tijdens zijn revalidatie de draad weer oppikte. Dat resulteerde dus in die ontwapenende debuutplaat ‘Crow Amongst The Sparrows’.

Dat McEathron niet meteen zinnens is om op zijn lauweren te rusten, werd ondertussen duidelijk met de release van twee singles. In juni al verscheen Ready For Love, een van oorsprong klassiek, eenvoudig folkliedje, dat zich door de forse drums en de opgestapelde laagjes gitaar en synths echter ontpopt tot een erg dynamische, aanstekelijke rocksong.

Even sterk, maar van een heel andere orde, is Grand Illusions, dat deze week werd uitgebracht. De tekst is geïnspireerd door een brief, geschreven in de jaren vijftig, die Ryan Wayne terugvond in een tweedehands boek. Daarin maakt de schrijver zich zorgen over zijn vrouw, die volgens hem op het punt staat hem te verlaten en de wereld wil verbeteren door zich in New York aan te sluiten bij de communistische partij. Het resultaat is een warm, dromerig indiefolknummer, met mooie samenzang van Ryan Wayne en Felicity Williams.

Concrete informatie over de titel en de releasedatum is er nog niet, maar het is wel de bedoeling dat beide songs op ‘s mans tweede plaat zullen staan. We houden het in de gaten!

https://youtu.be/2Gqyawsx0-Q?si=84kQsc8Jmz5JYdYC

https://youtu.be/4lZB1ECI3gs?si=hFxJY-eySt45XCiN

22 augustus 2024
Marc Goossens