Nieuwe jazzdocumentaire 'Juul's Ears' in première

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost maar hij is er: de gloednieuwe jazzdocumentaire 'Juul's Ears'. Het gaat op 7 november in première.

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost maar hij is er: de gloednieuwe jazzdocumentaire 'Juul's Ears'. Het gaat op 7 november in première.

Ook dit jaar is er n.a.v. de derde editie van het BRAND! jazzfestival een nevenprogramma om 'U' tegen te zeggen. Met op maandag 6 november een lezing rond 100 jaar jazen op dinsdag 7 november de premièrevan jazzdocumentaire 'Juul's Ears'.

In 1917 verscheen 'Livery Stable Blues' van The Original Dixieland Jass Band. Het wordt nu algemeen beschouwd als het officiële startschot van de jazz, dat de voorbije eeuw een waanzinnige evolutie doormaakte. Joris Preckler, jazzkenner en programmasamensteller bij Klara, vertelt over de wortels en de onwaarschijnlijke geschiedenis van de jazz, van de begindagen in New Orleans, over de hoogdagen van de swing, de revolutie van de bebop en de vertakkingen van de moderne jazz tot de geluiden van vandaag. Daarbij is er aandacht voor de belangrijkste stromingen en figuren van toen en nu.

'Juul’s Ears' is een portret van, en ode aan, de in 2008 overleden Juul Anthonissen: vermaard jazzkenner, -verzamelaar en –journalist, oprichter van de befaamde Hnita Jazz Club en onvermoeibare promotor van de jazz.

Deze documentaire bevat o.a. exclusieve interviews met Sonny Rollins, Archie Shepp, Toots Thielemans, Marc Ribot, Gregory Porter, Marshall Allen, John Scofield, Joe Lovano, Han Bennink, Cel Overberghe, Paul Michiels en Daan.  Een documentaire van Philippe Cortens, Carlo Dieltjens, Bob Maes en Kristof Van den Eynde. 

Bekijk hier de trailer.

1 november 2017
Philippe De Cleen