Nieuwe biografie over Curtis Mayfield

We zijn nog steeds stapelzot op de muziek die Curtis 'Super Fly' Mayfield maakte. De auteur van tijdloze tracks als People Get Ready is nu het onderwerp van een nieuwe biografie, geschreven door diens oudste zoon Todd (die wat hulp en advies kreeg van Travis Atria). Door de jaren heen verschenen er al enkele biografieën, die zijn impact en invloed op soulmuziek weergaven, maar nu verschijnt er dus een veel intiemer portret.

Het boek verschijnt op 1 oktober via Chicago Review Press en krijgt als titel 'Traveling Soul: The Life of Curtis Mayfield'. Todd zegt er het volgende over: “In presenting his story through my eyes, I have tried to tell it like it is and like it was, even when a crafted piece of public relations would have made him look better.”

Het boek beschrijft het hele leven van Mayfield, van geboorte tot zijn dood in 1999, maar gaat naast cruciale feiten (het contact en de samenwerking met songwriter Jerry Butler van The Impressions) meer in op persoonlijke en intieme details. Een succesvolle carrière als soloartiest werd onderbroken door een ongeluk in 1990. Zes jaar later bracht hij zijn laatste album uit, waarna hij werd opgenomen in de Rock And Roll Hall of Fame in 1999. Hij stierf in december op zevenenvijftigjarige leeftijd.

Hieronder kan u nog eens genieten van een fragmentje Curtis Mayfield.

6 juni 2019
Philippe De Cleen