Nieuw album voor Trumans Water

De band duikt na bijna een decennium terug op uit de schaduw en speelt in Gent.

Mocht de UNESCO een werelderfgoedlijst voor indierock opstellen, Trumans Water zou er zeker in thuishoren. De band uit San Diego (maar tegenwoordig verspreid over Portland en Parijs) bracht in de jaren negentig chaotische gitaarplaten uit die onder andere (wijlen) The Rapture aanzetten om een bandje op te richten. Mauro en John Crombez zijn onvoorwaardelijke fan, Beck coverde live al eens magnus opus The Aroma Of Gina Arnold, en ooit draaide John Peel de debuutplaat "Of Thick Tum" integraal in zijn legendarische radioshow. Ze mochten ook een aantal John Peel-sessies inblikken. Op YouTube circuleert nog steeds een interview van Peel met de band (die geen idee leek te hebben wie die John Peel was).

Negen jaar na het laatste wapenfeit 'O Zeta Zunis' - heb je 'm? Die flauwe Frans-Engelse woordspeling? - liet Trumans Water onlangs plots een nieuw album los op de wereld. 'Chèvre Au Lait' - Heb je 'm? - kun je hieronder beluisteren en is ook beschikbaar als fysieke release op cassette. De twaalf songs liggen in het verlengde van het vroegere werk: dissonante gitaren en rommelige zang die nergens heen lijken te gaan, maar toch in de plooi vallen. Indierock die begint waar Sonic Youth, Sebadoh en Beck eindigen. Enfin, luister en oordeel zelf.

Morgen, donderdag 10 oktober, speelt de band voor het eerst sinds 2010 nog eens in België. Je moest al onderweg zijn naar de Charlatan in Gent!

9 oktober 2019
Christophe Demunter