Niets te zien, veel te horen bij concertreeks rien à voir

Karl Meesters gaat samen met het Vlaams Radiokoor de hort op voor een reeks concerten ten voordele van jongeren met visuele beperkingen.

Door een genetische aandoening wordt Karl Meesters vanaf zijn 18 langzaam blind. Vandaag, 20 jaar later, creëert hij met rien à voir concerten met onvergetelijke klankervaringen. Op zijn nieuwe concertreeks vertelt hij samen met het Vlaams Radiokoor zijn levensverhaal dat zijn verhaal omzet in a capella muziek.

In de concertreeks ‘rien à voir’ vertelt Karl Meesters van de eerste flitsen in zijn rechteroog, over de laatste keer een boek dichtklappen, tot het niet meer herkennen van zijn vrienden op een feest. Maar ook over het besef dat er nog vier andere zintuigen zijn, en vooral hoe muziek zijn manier is om schoonheid te blijven zien. Het Vlaams Radiokoor vult aan waar woorden tekortschieten: de vocale werken van Ólafur Arnalds, Arvo Pärt, Gustav Mahler en Eric Whitacre vertalen de gevoelens die bevreemdend, chaotisch, donker maar ook puur, hoopgevend en inspirerend zijn. Centraal staat de passie voor muziek én de geluidskwaliteit.

"Samenwerken met het Vlaams Radiokoor is voor ons een droom die werkelijkheid wordt en geeft ons een unieke kans om één van de meest emotionele klanken, namelijk het geluid van een koor, te kunnen gebruiken om onze boodschap over te brengen," zegt Meesters.

Na de officiële start met onder andere drummer Lander Gyselinck, bassiste Anneleen Boehme en pianist Bram Delooze eerder dit jaar, vond rien à voir een gedroomde partner in het Vlaams Radiokoor en muziekdirecteur Bart Van Reyn.

 “De kunst om intens te luisteren tijdens een concert: we vergeten het soms in deze visuele wereld. Onlangs dirigeerde ik een concert waar we het publiek vroegen om de ogen te sluiten. Iedereen deed het, eerst onwennig, maar er hing een elektrische sfeer in de ruimte. Tranen vloeiden. Die vergeten kunst herstellen, die diepe emoties tot leven brengen, dat is een streven dat we delen met Karl en rien à voir,” vertelt Bart Van Reyn.

De concertreeks ‘rien à voir’ trapt af op 26 september in Flagey te Brussel en zal te horen zijn in Brugge (26 okt), Lier (9 nov) en Antwerpen (17 nov).

Meer info en tickets via www.vlaamsradiokoor.be.

31 augustus 2019
Marc Alenus