Nederlands punkboek wordt dichtgeslagen

En hoe doe je dat beter dan met een (bijzonder) eigenzinnige plaat en bijhorend concert.

Nederlands punkboek wordt dichtgeslagen

Het waren roerige tijden eind jaren zeventig tot begin jaren tachtig met krakersrellen en kraakdozen, met punk, elektronische muziek, new wave en non-muziek. Het was een tijd van ‘do it yourself’. Regels waren er om genegeerd te worden. Dit allemaal was een goede voedingsbodem voor de Nederlandse onafhankelijke platenlabels Plurex, 1000 Idioten en No Fun / Torso. Nadat singles van Plurex artiesten Tits, Mollesters en Filth opnieuw waren uitgebracht door het 1975-label in Japan en het Mad Butcher-label in Duitsland, was er in 2016 de Plurex / No Fun-compilatie ‘I Don’t Care’ met de eerste vier singles van ieder label.

Nu is er dan de grand finale van het Plurex-label met de release van 'From PUNK To ULTRA –THE PLUREX STORY’,  een compilatie met alle seven-inch-releases van het label inclusief Bandt + Plus Instruments, Ze Popes, Filth, The Tits, Mollesters, Interior, The Mumbles, Minny Pops, maar ook van een rare eend in de bijt als Jan Van De Grond Groep.

Over deze compilatie zegt Wally van Middendorp: ”Ik dacht altijd dat de releases op het Plurex label een muzikale eenheid vormden maar niets is minder waar. Het is een vreemde mengelmoes van muzikale stijlen die ver uit elkaar liggen en de bindende factor is het Plurex label. Het heeft slechts vijfenveertig jaar geduurd om hierachter te komen en een illusie armer te zijn".

Om het Plurex boek met een harde klap dicht te slaan en met roestige spijkers dicht te timmeren, is er op woensdag 17 juli het evenement “Van Punk Tot Ultra: Het Einde Is In Zicht” met muzikale optredens van Pierre DeLuxe en Dick Bakker(ex-Filth) die ieder gedurende elf minuten hun muzikale kwaliteiten mogen tonen. Kort maar krachtig zodat de aanwezigen voldoende tijd hebben om nog één keer oude koeien uit de sloot te halen.

Plaats van handeling: Losdok in Pakhuis Wilhelmina. Veemkade 572, 1019BL Amsterdam. Aanvang 19u03 en geen minuut eerder, eind om 23u03 en geen minuut later. Toegang is helemaal gratis. Je voorbereiden kan hieronder.

3 juli 2024
Marc Alenus