Na het coronavirus: de corona symfonie

Aan de Amerikaanse universiteit MIT werd het coronavirus op een notenbalk gezet.

Dat het coronavirus dagelijks brood is geworden, hoeven we u niet te vertellen. Dat het coronavirus ooit nog kans zou maken in onze rubriek #daGelijksBrood hadden wij dan weer niet zien aankomen. Terwijl het kleine onding heel de wereld en dus ook de culturele sector op zijn kop zet, heeft het nu ook een aanvulling op de muziekwereld met zich meegebracht. 

Aan de hand van artificiële intelligentie werd er door professor Markus Buehler een 'corona-symfonie' geschreven. Op basis van aminozuren werden noten op een balk geplaatst en kregen we dus dit mooie, doch sichzofrene stuk. 

Het componeren van dit muzikale werk heeft ook een wetenschappelijk en onderzoeksmatig nut. Voor meer info over dat aspect, verwijzen wij u graag door naar de collega's aan de Reyerslaan. Wij kijken vooral naar het muzikale luik, en linken de 'corona-symfonie' graag aan componisten als Steve Reich. Minimaal arrengement -fluiten en harpen-, bij momenten ritmisch tegendraads en een opmerkelijke toonladder. 

Luister vooral zelf naar deze wonderbaarlijke symfonie, die net als zijn origine de luisteraar meer dan eens op het verkeerde been zet.

24 april 2020
Nick Van Honste