Myrthe Luyten is Aletta

Lezers met een goed geheugen herinneren zich misschien nog haar optreden op daFestival.

Toen we twee jaar geleden Myrthe Luyten vroegen om als Astronaute op ons lockdownfestival te spelen, weigerde ze. Het is te zeggen: ze zegde toe, maar ze wou toen spelen als Aletta. Er verschenen een paar nummers op Bandcamp, maar die verdwenen ook weer en het werd opnieuw stil rond het nieuwe solo-project van de Limburgse.

Tot nu, want nu is er de nieuwe single August Moon, de eerste track ook van een album dat ‘Whirlwind Chaser’ zal heten. De plaat komt uit op 23 november en bestaat eigenlijk uit twee delen. Deel één werd opgenomen met Bert Vliegen (Teen Creeps, Whispering Sons), deel twee met Bert Hornikx (Astronaute, Het Nieuwstedelijk).

Als Aletta, keert Luyten terug naar het ambt van pure singer-songwriter. Haar songs zijn teer als spinrag, maar weten ons toch telkens te vangen. August Moon heeft een refrein, dat meteen blijft hangen, en was ook al te horen in de set op daFestival. “My my my august moon / this love will cut you in two”, klinkt het boven een kabbelend gitaartje. Meerstemmig, dat wel, want Luytens stem werd gedubd wat het hypnotiserend karakter zeker verhoogt.

5 oktober 2022
Marc Alenus