Medestichter Fleetwood Mac, Peter Green overleden

Fleetwood Mac mede-oprichter Peter Green is overleden. Hij werd drieënzeventig.  

In een verklaring die de advocaat van de familie vrijgaf staat: "Het is met grote droefheid dat de familie van Peter Green zijn dood aankondigt. Hij overleed vredig in zijn slaap. Een verdere verklaring zal worden verstrekt in de komende dagen".

Peter Green werd geboren als Peter Allen Greenbaum. De invloedrijke bluesrockgitarist, vormde Fleetwood Mac met drummer Mick Fleetwood in Londen in 1967 en verzon de naam. Hij verliet de groep echter na een laatste optreden in 1970 te midden van psychische problemen.

Daarvoor was hij al een belangrijke figuur in de scene van Britse bluesgitaristen waartoe ook Eric Clapton en Jimmy Page behoorden. Green was twintig jaar oud toen hij Eric Clapton verving in John Mayall's band the Bluesbreakers. Na het verlaten van die groep, vormde Green de originele Fleetwood Mac met Fleetwood, McVie en gitarist Jeremy Spencer. Hij nam drie albums op met de groep - hun titelloze debuut, 'Mr. Wonderful', en 'Play On'.

Hij werd uiteindelijk gediagnosticeerd met schizofrenie en werd opgenomen in het ziekenhuis waar hij elektro-convulsietherapie (ECT) onderging. ECT wordt nu niet meer aanbevolen voor de algemene behandeling van de aandoening, maar alleen om een snelle en kortdurende verbetering van de ernstige symptomen te bereiken.

Green behoorde tot de acht leden van de band – samen met Mick Fleetwood, Stevie Nicks, Lindsey Buckingham, John McVie, Christine McVie, Danny Kirwan en Jeremy Spencer – die in 1998 in de Rock & Roll Hall of Fame werden opgenomen.

Eerder dit jaar traden artiesten als Mick Fleetwood, David Gilmour, Billy Gibbons (ZZ-Top) en de gitaristen Jonny Lang en Andy Fairweather Low op in het Londense Palladium ter ere van de beginjaren van Fleetwood Mac en zijn oprichter, Peter Green.

25 juli 2020
Marc Alenus