Matt Watts overleden

In oktober vorig jaar meldde hij nog met veel trots dat hij een nieuw soloalbum 'Restless Kind' klaar had, geproducet door Bai Kamara Jr.

Matt Watts (1987) zag het levenslicht in Philadelphia. Amper vijftien nam hij zijn eerste songs al op, ergens op de oevers van de Missouri River in Montana. Op zijn negentiende, na zes jaar als gitarist bij The Starting Line, spoelde hij door een golf van liefde aan in Brussel en hier groeide hij uit tot een zeer vaardig singer-songwriter die altijd trouw bleef aan de folktraditie, maar subtiel hedendaagse invloeden toeliet en speelde bij Zita Swoon,supergroep  I H8, The Love Substitudes en The Coloris Orchestra.

In 2013 maakt hij 'Wayward Wind' met The Calicos dat uitkwam op Starman Records. Later zouden er nog drie albums volgen. Het laatste in 2020. In 2021 bracht hij op hetzelfde label samen met Nicolas Rombouts het prachtige 'Songs For Muted Piano' uit, een plaat waarop heel wat verdriet moest verwerkt worden. Labelman Felix Huybrechts bevestigde het overlijden van Watts op Facebook:

"Met grote droefheid verneem ik het veel te vroege overlijden van Matt Watts. We werkten heel wat jaren samen aan vier erg mooie,  platen op mijn label Starman. Daaruit ontstond een vriendschap en wederzijdse waardering die, hoewel we elkaar de laatste jaren minder zagen, overeind bleef wanneer we elkaar tegen het lijf liepen. Je zal gemist worden Matt (met wie moet ik nu eindeloos over Lou Reed filosoferen ?) door héél veel muzikanten en vrienden die erg veel om je diepe ziel en je prachtige muziek geven. So long my friend."

Nu blijft alleen de muziek over. Prachtige, door het grote publiek ondergewaardeerde, maar door de kenners geprezen songs zoals dit Many a Friend Too Kind, een samenwerking met zijn vriend Stef Kamil Carlens:

Tijdens de pandemie was Matt Watts te gast op ons lockdownfestival:

19 juni 2024
Marc Alenus