Marty Balin (Jefferson Airplane) overleden

Zanger-gitarist en medestichter van Jefferson Airplane, Marty Balin is overleden. Balin stierf donderdag op zijn zesenzeventigste.

Martyn Jerel Buchwald, zoals Balin echt heette, ontmoette in de eerste helft van de jaren zestig Paul Kantner. Ze vormden samen een band waar later ook nog Jorma Kaukonen, Jack Casady, Skip Spence en Signe Toly Anderson bijkwamen en zo Jefferson Airplane werd. In 1966 verscheen een eerste album onder de ronkende naam ‘Jefferson Airplane Takes Off’ en algauw vergaarden ze een trouwe fanbase. Nog een jaar later, nadat Anderson werd vervangen door Grace Slick, werden ze supersterren.

Daar was het tweede album ‘Surrealistic Pillow’ verantwoordelijk voor, een plaat waarvoor Balin meeschreef aan vijf tracks zoals o.a. Comin’ Back To Me en openingstrack She Has Funny Cars. Balins tenor werd ook een van de belangrijkste elementen van de sound van Jefferson Airplane.  

Toch zou Balin een jaar later de groep verlaten, gedegouteerd door het druggebruik van de anderen. Hij bleef actief als manager van lokale rockbands en in 1974 sloot hij zich terug aan bij Kantner, die dan na ruzies met Casady en Kaukonen Jefferson Starship had opgericht. Deze band zou nog succesvoller worden dan Jefferson Airplane, maar ook nu weer hield Balin het niet erg lang vol. In 1978 ging hij solo, deze keer omdat hij het had gehad met Slicks alcoholgebruik.

In 1989 deed hij wel mee bij de kortstondige reünie van Jefferson Airplane en vier jaar later sloot hij zich terug aan bij Jefferson Starship om dan voorgoed te kappen met muziek in 2008. In 2016 onderging Balin al eens een openhartoperatie. Nu is hij er niet meer. Een doodsoorzaak werd niet gegeven.

29 september 2018
Marc Alenus