Mark Lanegan en Duke Garwood naar De Roma

Goed nieuws voor fans van Mark Lanegan. De man met de donkere stem komt naar De Roma in Antwerpen waar hij op 11 oktober samen met vaste kompaan Duke Garwood hun tweede gezamenlijke plaat ‘With Animals’ voorstelt.

Vorig jaar kwam Duke Garwood al eens langs de Roma en wellicht heeft hij de zaal aangeprezen bij zijn vriend Mark Lanegan, want nu beiden een opvolger maakten voor ‘Black Pudding’ (2013) komen beide heren de plaat promoten in de Roma. Gedurende het laatste decennium werkten ze ook samen op Lanegans soloplaten. Duke Garwood speelde onder andere mee op  platen als 'Blues Funeral' (2012) en 'Gargoyle' (2017) en maakte deel uit van Lanegans liveband.

Terwijl ‘Black Pudding’ meer opgebouwd was rond Garwoods gitaar, trekken Lanegan en Garwood hun sound op ‘With Animals’ helemaal open. Een analoge taperecorder klikt en zoemt, stof dwarrelt voorbij, nachtelijke geluiden dringen de songs binnen. De plaat klinkt alsof de muzikanten zich opgesloten hebben in een studio in de jaren ‘60, terwijl buiten de Apocalyps plaats vindt.

De melodieën doen denken aan de knisperende elektronica van Burial en Boards of Canada. ‘With Animals’ is een plaat die de geluiden van de nacht in zich draagt, maar eindigt met een sprankel hoop en de belofte van een glinsterende ochtendstond.



 

21 mei 2018
Marc Alenus