Manny Charlton is niet meer

De stichter van de Schotse hardrockband Nazareth werd tachting.

Manny Charlton is onverwacht overleden, dat maakte diens kleinzoon Jamie bekend. Het nieuws werd kort daarna bevestigd op de facebookpagina van de band. ,

Charlton, geboren op 25 juli 1941 in Spanje, verhuisde op tweejarige leeftijd en vormde daar de band Nazareth in 1968 met Pete Agnew, zanger Dan McCafferty en drummer Darrell Sweet. Het kwartet speelde eerder samen in de band The Shadettes. Ze brachten hun gelijknamige debuutalbum uit als Nazareth in 1971, en brachten klassiekers uit als Broken Down Angel, Bad Bad Boy en vooral Hair of the Dog (1975). Ook hun cover van Love Hurts van The Everly Brothers was opmerkelijk.

Zoals veel gitaristen in die tijd, werd Charlton geïnspireerd door de blues, en het geluid van Nazareth kreeg de goedkeuring van Deep Purple, die de groep rekruteerde om voor hen te openen tijdens een tour in 1971. Later inspireerde Nazareth Guns N' Roses, zodanig dat Axl Rose Charlton inschakelde om hun iconische album 'Appetite for Destruction' uit 1987 te producen.

Hoewel Charlton enkel de demo's van het album producete (de opnames van Nazareth dwongen hem terug naar Europa), verschenen de banden van de opnamesessies van Guns N' Roses met de gitarist op een heruitgave van het album in 2018.

Charlton verliet Nazareth in 1990 en bracht zijn eerste soloalbum 'Drool' uit, in 1997. Hij bracht vervolgens verschillende andere soloplaten uit, waaronder 'Hellacious' uit 2013 met bijdragen van Tim Bogert, Walfredo Reyes, Jr., Steven Adler, Vivian Campbell, en Robyn De Larenzo. Hij tourde nog met de Zweden van From Behind en zijn eigen Manny Charlton Band.

De laatste jaren van zijn leven woonde Charlton in de VS, meerbepaald in Texas. Nazareth ging na het vertrek van Charlton gewoon door, maar de line-up onderging wel verschillende bezettingswisselingen. De groep bestaat nog steeds met bassist Pete Agnew als het enige nog originele lid.

8 juli 2022
Marc Alenus