Made To Measure maakt comeback

De legendarische New Music-reeks "MADE TO MEASURE" van het Brusselse Crammed Discs werd destijds omschreven als het auditieve equivalent van een verzameling kunstboeken.

Made To Measure maakt comeback

Vijfendertig albums brachten samen een staalkaart van de interessantste instrumentale muziek van die tijd. Ze verschenen tussen 1983 en 1995, met werk van artiesten als Hector Zazou, John Lurie (zijn soundtracks voor de Jim Jarmusch films), Fred Frith, Arto Lindsay, Zelwer, Steven Brown, Peter Principle, Harold Budd, Brion Gysin, David Cunningham, Benjamin Lew, Ramuntcho Matta, Karl Biscuit, Daniel Schell, Aksak Maboul, Minimal Compact en meer. Het algemene idee achter de titel van de reeks was: dit is muziek die "op maat gemaakt" is, of had kunnen zijn, als soundtrack voor andere media (film, theater, dans, video).

Een paar jaar geleden werd discreet begonnen met het reactiveren van de Made To Measure-serie, en werden verschillende nieuwe albums uitgebracht op MTM, evenals een succesvolle vinyl heruitgave van Yasuaki Shimizu's Music For Commercials (uit 1987).

Een Made To Measure-revival is gepland voor 2021-2022, met verschillende nieuwe releases (een Nova Materia album, een nieuwe Stubbleman plaat, en speciale 'tangentiƫle' projecten van Aquaserge en Aksak Maboul).

Er komen ook enkele heruitgaves op vinyl van "klassieke" vroege volumes uit de reeks, te beginnen met het eerste deel, MADE TO MEASURE VOL. 1, het multi-artist album uit 1984, met muziek gemaakt door Minimal Compact, Benjamin Lew, Aksak Maboul en Tuxedomoon voor films, theaterstukken en dansvoorstellingen. Het album biedt zowel een blik op ongewone aspecten van het werk van deze vier kunstenaars, als een getuigenis van de bruisende activiteit in wat een hechte gemeenschap van muzikanten aan het worden was rond Crammed Discs' Brusselse hoofdkwartier, waar vele samenwerkingen uit voortkwamen.

1 mei 2021
Marc Alenus