Maak kennis met nieuwe supergroep Clocktopus

De Nederlandse superband ontstond in Thailand. Hoe dat zit? Lees vooral verder.

Maak kennis met nieuwe supergroep Clocktopus

Clocktopus, dat zijn Maarten Rischen (Shaking Godspeed, Tommy Ebben & The Small Town Villains), Wout Kemkens (Shaking Godspeed, Iron Jinn, De Niemanders), Tommy Ebben (Komodo), Thomas van den Berg (Amber Arcades, Alamo Race Track), Zac Chapman (Electric Company), Ferdy van der Singel (producer van Bløf, Ruben Hein) en producer Rutger Drenth (KRACH).

Zij trokken op inititatief van Maarten Rischen naar Thailand nadat die daar terechtkwam in 2016. Na jaren met plaatselijke en rondreizende muzikanten gespeeld te hebben, vond hij het in 2022 hoog tijd om de oude muziekmakkers uit Nederland uit te nodigen in de nieuwe habitat. Zij kwamen met veel plezier af en ergens in de Thaise jungle verrees een geïmproviseerde studio, gebouwd met bamboe, met open zijkanten en palmbladeren op het dak.

Deze onalledaagse opname-setting was natuurlijk aangenaam exotisch, maar zorgde ook voor de nodige praktische ongemakken die dwongen tot extra creativiteit. Zo hadden veel instrumenten en apparatuur zwaar te lijden onder de Thaise temperaturen en drukte de plaatselijke fauna ook een stempel op de opnames.

De omstandigheden, waarin de muziek ontstond, bepaalden voor een groot deel de tekstuele thematiek van de plaat. Aan de ene kant was er de pure euforie van het creëren van nieuwe muziek, aan de andere kant werd de groep vrienden ook geconfronteerd met de andere kant van de medaille.

De eerste single van het op 15 maart te verschijnen debuutalbum, World Worry III kwam uit in september. Tweede single, het broeierige en spannende My Riders is nu ook uit en hier in première ontdekken. De nieuwe single klinkt helemaal anders dan de vorige en roept vergelijkingen op met ons eigen dEUS. 

In de clip volgen we een man en een hond op een monowheel doorheen de jungle en de stad. Rij je mee?

10 november 2023
Marc Alenus