Lonely Guest biedt Tricky terug vrijheid

Tricky brengt uiteenlopende gasten samen.

Het verbindende element tussen alle gasten in Lonely Guest is Tricky, hij deed de productie van de titeloze plaat van dit project en bracht ook alle gasten aan, stuk voor stuk muzikale buitenbeentjes die elk hun manie van songschrijven afzetten tegen Tricky’s buitenaardse productie.

Alle samenwerkingen ontstonden tijdens de lockdown toen Tricky thuis zat in plaats van te touren. Tot de gelukkige gasten behoren Marta (die Tricky eens tegenkwam tijdens een Europese tournee), Joe Talbot (Idles), Murkage Dave, wijlen Lee Scratch Perry, Rina Mushonga, Paul Smith (Maximö Park), Breanna Barbara en rapper Kway.

Het is deze laatste die de eerste single van het album (22 oktober 2021 via False Idols) On A Move beheerst, al is Marta ook van de partij. De single duurt slechts 105 seconden, maar heeft niet meer nodig om je te begeesteren. Eerder in juli was ook al Pre War Tension met Joe Talbot vrijgegeven. Ook hierop deed Marta mee.

Longtime fans van Tricky zullen natuurlijk de parallellen opmerken tussen Lonely Guest en zijn album ‘Almost God’ uit 1996, waarop hij samenwerkte met mensen als Terry Hall, Björk en Siouxsie Sioux om zichzelf te bevrijden van het triphop-label dat critici om hem probeerden te kleven. Zelf ziet hij vooral de parallellen met zijn baanbrekende debuut ‘Maxinquaye’, waarop punkrock, hiphop, reggae en soul naast elkaar kunnen bestaan.

Op 26 oktober staat Tricky in een uitverkochte Botanique.

12 september 2021
Marc Alenus