Leyla McCalla introduceert nieuw album met twee tracks ineens

Het album komt uit op 12 april via Epitath/ ANTI-records.

Leyla McCalla, geboren in New York City uit Haïtiaanse emigranten en activisten, kan buiten op een verbluffende beheersing van de cello, tenorbanjo en gitaar en produceert als meertalige zangeres en songwriter een heel aparte sound, waarin de eenheid van haar roots en ervaringen weerspiegeld worden. Vandaag kondigt ze ‘Sun Without The Heat’ aan, een plaat die speels en vol vreugde is, terwijl ze de pijn en spanning van transformatie vasthoudt.

Met twee singles toont ze meteen twee totaal verschillende gezichten van die plaat. Scaled To Survive gaat over geboren worden en de band die we hebben met onze ouders, vooral met onze moeders. Leyla werd geïnspireerd door het boek 'Undrowned' van Alexis Pauline Gumbs, waarin Gumbs de transformatieve lessen van zeezoogdieren beschouwt als recepten om te overleven, lessen die zich over alle soorten heen uitstrekken.

Bekijk hieronder de video van het nummer met McCalla’s eigen kinderen en hun vrienden.



In de tweede nieuwe single, Tree, deelt McCalla een gefictionaliseerde fabel over een vrouw die uitkijkt over de Middellandse Zee en zichzelf in een boom verandert, omdat ze betwijfelt of er ooit van haar gehouden kan worden. Het muzikale gesprek tussen de drums van Shawn Myers en de psychedelische fuzzgitaar van Nahum Zdybel komt op de voorgrond en leidt tot een versnelde, op tropicalisma geïnspireerde samba. Tree herinnert ons eraan dat de jij en ik van dit album nooit uniek zijn, maar altijd gevormd en genezen worden door een collectief, de geest van de cypher.

31 januari 2024
Marc Alenus