King Gizzard and the Wizard Lizard - Planet B

Heeft King Gizzard and the Lizard Wizard zich laten inspireren door onze klimaatjongeren?

Binnenkort komt he nieuwe album ‘Fishing For Fishies’ van King Gizzard and the Lizard Wizard er aan. De plaat werd al voorafgegaan door een resem singles als Cyboogie, Boogiemand Sam en de titeltrack, maar nu is er ook Planet B. En wat vreemd is: die track staat niet tussen de intussen vrijgegeven tracklist van het album.

Gaat het hier over een hidden track van het album? Is het eentje dat de plaat net niet haalde? Of is het een track die ze, gelet op de steeds globaler wordende klimaatbeweging van jongeren wel moesten uitbrengen? De tijd zal het leren.

Feit is dat Planet B het perfecte klimaatmarslied zou kunnen zijn, ware het niet dat het nauwelijks mee te zingen valt. De riffs zijn hard, de zang klinkt manisch en de gitaren gieren alsof alle gletsjers ineens smelten en hun smeltwater de valleien overstromen. Zelden klonk de band luider dan op deze track.

Ook de bijhorende clip is opmerkelijk. De bandleden gaan niet in het klimaatgroen maar in CD&V-oranje gekleed en daar bovenop vloeken de shorts met de shirts. Wel volledig in geitenwollensok)stijl zijn de open sandalen die ze dragen en de pacifistische houding die de zes aannemen. Dit in schril contrast met de moordenares die aan het eind opduikt en alle bandleden afknalt.

Ontdek song en clip hieronder.

foto: via ATO Records

9 april 2019
Marc Alenus