Jenny Hval komt naar BRDCST Festival

De Noorse muzikante en romanschrijver tekende bij 4AD en viert dat met een nieuwe single.

Op 9 april komt Jenny Hval naar Brussel voor het BRDCST Festival. Na ‘The Practice Of Love’ stapte de Noorse over van Sacred Bones Records naar 4AD. Daar debuteert ze nu met Jupiter. Voor de video bij die track werkte ze opnieuw samen met regisseur Zia Anger.

Na de soulvolle, bijna jazzy opening, waarin Hval zingt over een zwevende piano, bloeit Jupiter open met schuifelende percussie en terwijl Hvals kristallen stemgeluid in laagjes wordt gestapeld, zwelt de track op tot een eenvoudig hymne-achtig refrein.

“Toen ik in 2015 de muziek voor dit nummer schreef, had het geen tekst en ik begreep niet waar het vandaan kwam. Het was een vreemd wezen dat van het ene genre naar het andere bewoog als een diavoorstelling en neerstortte in een refrein vol cimbalen”, zegt Hval. “

“Zes jaar later is Jupiter een post-apocalyptische roadtrip geworden. Het begint bij de kunstinstallatie Prada Marfa in Texas, maar verandert in een spel van identificatie en absurde beelden. Het nummer baant zich een weg door een woestijnlandschap waar waarden, genres, representatie en relaties kapot gaan. Het prikkelt onze doodsdrift en gooit ons de ruimte in.”

Hval legt uit: “In Zia's videoclip is die reis een psychedelische ballonvaart geworden. De videoploeg wordt gefilmd terwijl ze in de ballon stapt, wetende dat het gevaarlijk is. Zo werken de precaire arbeidskrachten, waaronder artiesten en andere freelancers: hoog risico, weinig zekerheid. We betekenen allemaal zo weinig. De dunste naald kan ons leven doorboren.”

10 november 2021
Marc Alenus