Je luistert maar beter naar jazz of metal

Dat muziek een invloed heeft op onze mentale gezondheid hoeft niet te verbazen, maar welk genre maakte het gelukkigst?

OnBuy.com onderzocht het en analyseerde naar eigen zeggen meer dan twee miljoen comments op Reddit op de “subreddits” van zevenentwintig verschillende muziekgenres. Zij kwamen tot de volgende conclusie:

  • Fans van jazz zijn het gelukkigst van allemaal, zelfs tweemaal zo gelukkig als popfans.
  • Op de tweede plaat staan de liefhebbers van metal.
  • Opera, folk en indie fans staan ook in de top vijf.

Met de vraag waarom metal- en jazzfans gelukkiger zijn dan andere, trok het team naar psycholoog Şirin Atçeken van WeCure. Zij ziet verschillende redenen:

Jazz en metal zijn emotioneel en stellen ons in staat onze emoties te uiten terwijl we naar de muziek luisteren. Jazz is een grote stressbreker en veroorzaakt positieve effecten. Het verandert fysiek het lichaam en verlaagt hartslag en polsslag, waardoor we ons rustiger en ontspannen voelen. Jazz kan ook het geheugen, de focus en onze boost verbeteren humeur. Metal stelt ons in staat om onze woede-sensoren aan te boren, en ze actief te benaderen en helpt deze negatieve emoties te beheersen. Het genre creëert een veilige en gezonde ruimte om dit te laten gebeuren. Metal bestrijdt in sommige gevallen ook eenzaamheid en zorgt ervoor dat we ons minder alleen voelen in onze woede en onmacht. Een andere reden is dat jazz en metal berucht zijn in het opbouwen van communities. Mensen die naar deze genres luisteren hebben meer kans om raakvlakken te vinden met andere luisteraars en een deel van de gemeenschap te worden, meer dan popmuziek of klassiek. Deze gemeenschappen bieden vriendelijkheid, herkenbaarheid, vriendschap en een ruimte om gevoelens en ideeën te delen. Een laatste reden waarom jazz- en metalfans misschien gelukkiger zijn, is dat velen van hen, vooral de ouderen, geaccepteerd hebben wie ze zijn als individu en zijn meer zelfverzekerd. Acceptatie en begrip is het de sleutel tot geluk. '

De volledige post vind je hier.   

16 maart 2021
Marc Alenus