Ipecac is jarig

Het onafhankelijke platenlabel, opgericht door Greg Werckman en Mike Patton, viert de vijfentwintigste verjaardag

Ipecac is jarig

Ipecac Recordings, het uit San Francisco afkomstige label, werd op 1 april 1999 opgericht en loopt dus al een kwarteeuw voorop op het gebied van innovatieve muziek. Ipecac heeft een reputatie opgebouwd als voorstander van artiesten, die grenzen verleggen. Van rock over hiphop tot klassiek en alles daartussenin. Het label is in die 25 jaar synoniem geworden voor creativiteit, authenticiteit en artistieke vrijheid.

Mike Patton over het begin van het label: “Ipecac stond voor het besef dat we moesten beginnen met het creëren van ons eigen universum, waar albums, die niet noodzakelijkerwijs bij andere, meer traditionele labels pasten, een thuis konden krijgen.”

Om deze mijlpaal  te herdenken heeft Ipecac Recordings een reeks vinylheruitgaven gepland. Van Fantômas bijvoorbeeld, de band waarmee het allemaal begon voor Ipecac en die bestaat uit Patton zelf, Buzz Osborne, Dave Lombardo en Trevor Dunn. Het trio albums omvat het titelloze debuut, de eerste release op Ipecac, evenals 'The Director’s Cut' en 'Suspended Animation'. Binnenkort verschijnt ook Däleks debuut 'Negro Necro Nekros' uit 1998 op 10 mei digitaal en op 28 juni op vinyl ter ere van de vijfentwintigste verjaardag.

Marc Schapiro, algemeen directeur van Ipecac, voegt hieraan als laatste woord toe: “Als we vooruitkijken naar het volgende hoofdstuk, blijft één ding zeker: de geest van creativiteit, die het label vanaf het begin heeft bepaald, zal voortduren.”

2 april 2024
Bert Gysemans