Het is niet ok voor The Obsessed

Vorige week stond de bandnog op het Desertfestpodium ter afsluiting van de Europese toer met Eyehategod. 

Nu pakt The Obsessed uit met een nieuwe single en de aankondiging van een nieuw album. Eerste single It's Not Ok (in een live versie) is de voorloper van die vijfde studioplaat 'Gilded Sorrow', die uitkomt op 16 februari via Ripple Music. 

Opperhoofd en zanger Scott "Wino" Weinrich is een levende legende, een soort van Amerikaanse versie van Lemmy. Hij deelt ook veel eigenschappen met het overleden metalicoon. Ook hij is altijd een rebel geweest, een eenling en een buitenstaander in een buitenstaandersscene, die zijn muziek nastreefde zonder zich te bekommeren om succes of aanvaarding.

Al doende werd hij beschouwd als één van de vroege pioniers van de Amerikaanse doom. Dit alles begon, toen hij The Obsessed oprichtte in de jaren zeventig, en zette zich voort in vele andere groepen zoals Saint Vitus en Spirit Caravan. Als belangrijk onderdeel van de muziekscene van Washington/Maryland in de jaren tachtig verdiende zijn muziek het respect van zowel metal-, punk- als crossoverfans, terwijl het vaak doommetal werd genoemd.

Wie er op Desertfest bij was, weet genoeg. Voor de anderen: geef ze eens een goede luisterbeurt. 

28 oktober 2023
Bert Gysemans