Hemelse klanken uit Senegal/Sint-Niklaas

Of ze familie zijn, weten we niet, maar Nafi Thiam is niet de enige Thiam met talent hier in België. Er is ook nog de Senegalese singer-songwriter Pathé Thiam. Die werd ooit ontdekt door de in Senegal zeer bekende dj Prince toen hij nog achtergrondzang deed in Mbalax Dabo, de band rond Tian Sec. Prince pushte zijn single Aida en Thiam was gelanceerd.

Tegenwoordig woont Thiam echter in Sint-Niklaas en samen met multi-instrumentalist Koen De Gendt vormt hij spil van de band Doylu waarin ook toetsenist Michiel De Malsche (Brussels Filharmonic, A/T/O/S,…), drummer en bassist Steven Meuleman (drum) deel van uitmaken.

De combinatie van de spitsvondige melancholie van De Gendt en het hoge, maar krachtige stemgeluid van Thiam klinkt betoverend en nieuwe single Mbirou Yalla is een geweldig voorsmaakje van de eerste ep van de band die uit zal komen in mei van dit jaar. Later (in september) volgt dan een eerste full album.  

Mbirou Yalla roept enerzijds herinneringen op aan Youssou N’Dour, maar de strijkers en de zacht kabbelde bas en akoestische gitaar geven aan de muziek een heel eigen timbre. Wij zien beelden van een zachte, zomerse regenbui op een golfplaten afdak waaronder een jong koppeltje hand in hand schuilt. En u?

30 maart 2018
Marc Alenus