Helen Ganya aan de slag met poetsdoek

Dog In The Snow werd begraven. Vanaf nu gaat de Schots-Thaïse verder onder eigen naam.

Helen Ganya kondigt het nieuwe album 'Polish The Machine' aan. Het komt uit op 18 november via Bella Union en is de opvolger van 'Vanishing Lands', een plaat die ze nog uitbracht als Dog In The Snow. Om de aankondiging te vieren heeft Ganya een opvallende video gedeeld voor de eerste single Afterparty met professionele dansers Gemma Shrub en Natasha Margerison.

De video is een weergave van een choregrafie door Ceyda Tanc, die hedendaagse danswerken vermengt met invloeden uit de Turkse volkscultuur. Ceyda kreeg de vrije hand om de muziek te interpreteren, wat resulteerde in een mix van sierlijke en schokkende bewegingen die de stemming van het lied aanvullen.

Het naderen van een nieuw decennium in leeftijd kan een soort existentiële zoektocht naar betekenis met zich meebrengen. Terwijl we nadenken over reflecties en proberen een grens te trekken naar een nieuwe fase, kunnen verwachtingen worden versterkt, waardoor we in het kielzog van een onbereikbaar zelf achterblijven.

Voor Helen Ganya zorgde het ingaan van de dertig ervoor dat ze zich afvroeg en zich terugtrok van de heteronormatieve sociale constructies die ons omringen. Op het nieuwe album ontvlucht de in Brighton wonende songwriter de nachtmerrie van de buitenwijken, op zoek naar een louterend uitstel dat verder gaat dan het gewone. "Ik was op zoek naar de waarheid om alle verwachtingen die we gaandeweg hebben opgebouwd weg te nemen", zegt ze.

2 september 2022
Marc Alenus