Hamish Hawk doet uitkijken naar meer

Net als u hadden wij tot voor kort nog nooit van hem gehoord, maar daar mag wel verandering in komen.

Hamish Hawk heeft al twee albums op zijn naam staan: ‘From Hero To Zero’ (2018), samen met zijn band The New Outfit en ‘Laziest River’ (2019) onder zijn eigen naam. Binnenkort bevalt hij van zijn derde ‘Heavy Violater’ via Standard Vinyl, een album dat al werd ingeleid door Calls To Tiree, het slotnummer van de plaat en Caterpillar, maar ook die singles gingen aan ons voorbij. Het is pas met The Mauritian Badminton Doubles Champion, 1973 dat we, door een vriend dan nog, gewezen warden op deze unieke artiest.

Ook de songtitel prikkelt natuurlijk de nieuwsgierigheid en dus gaven we de man een eerste van vele draaibeurten. En wat een ontdekking! Hawk heeft een geweldige stem, maar een even grote fantasie. Onder de indruk van St. Paul’s Cathedral in Londen schreef hij deze monumentale popsong over het leven en zijn wensen – o.a. Plimsolls, no holes/in a car with nice curves/ A wife with a perfect serve – in een poging Christopher Wren (de architect van St. Paul’s) te plezieren.

Zaten er in Calls To Tiree nog puntige gitaren, dan levert de Schot hier een nummer tijdloos nummer af dat echt doet uitkijken naar meer en dat een kristalisatie lijkt van elementen uit het werk van Richard Hawley, Morrissey en Randy Newman. Aftellen dus tot 17 september ofwel nu al voorbestellen natuurlijk, dat kan ook.

7 augustus 2021
Marc Alenus