Groots ambientnieuws voor Namlook-verzamelaars

Met de hand op het hart kunnen we je zeggen dat deze reeks in de hoogste regionen van de wereldwijde dark ambientscene circuleert. 

Gefrustreerde muziekliefhebbers, die met lede ogen toekijken hoe de vaak tot vijfhonderd exemplaren gelimiteerde cd’s van het befaamde nineties Fax +49-69/450464-label van Peter Kuhlmann aka Pete Namlook online van eigenaar veranderen voor prijzen tot tweehonderd euro, kunnen maar beter even opletten. Want na een fraaie heruitgave in kartonnen boxen van de ‘Dark Side Of The Moog’-reeks, krijgen nu ook de vijf cd’s van de ‘Outland’-serie een heruitgave dankzij het Cold Spring Label. Weliswaar opnieuw beperkt. Het grappige is dat sublabel Ambient World de meeste van deze cd’s ook al eens heruitbracht, maar ook daar mag je al enkele tientjes voor neerpellen.

Wat vooral bijzonder is: deze serie betrof een joint venture tussen Namlook en de befaamde dub-wereldmuziek-funkbassist en producer Bill Laswell (zie ook Psychonavigation of een deel van de 'Dark Side Of The Moog'-schijfjes). En beide heren slagen erin om heerlijk langzaam slepende, traag evoluerende en opbouwende, maar vooral ook intrigerende, filmische soundscapes te maken waarbij je pas na tien minuten te kampen krijgt met tribal beats, maar ook wordt ondergedompeld in bizarre, buitenaardse geluiden en vervormde klanken uit traditionele muziek (tuva keelklanken, zingende handtrom, digeridoo, …). En waarbij Bill Laswell zoals vaak uitblinkt in het spaarzaam toevoegen van diepe baspulsen die een warme, penetrante cadans voorzien.

Voor veertig eurootjes is de box met zes cd’s van jou (of wacht, doe er misschien nog de helft bij aan douane en zendkosten – dank je wel Brexit!). Zes cd’s?? Welja, speciaal voor deze box nam Laswell na de dood van Namlook zelf nog een bas-space-drone-plaat op, genaamd ‘Blackland’ en die mocht nooit eerder het licht zien. Tot 12 oktober 2023 dus. Het wordt een vroege kerst dit jaar.

14 september 2023
Johan Giglot