Greg Lake verliest strijd tegen kanker

Afgelopen woensdag is Greg Lake na een langdurige strijd tegen kanker op negenenzestigjarige leeftijd overleden. Lake mag met reden één van de vaders van de progressieve rock genoemd worden. Zijn bandmaat, toetsenist Keith Emerson, verwisselde negen maanden geleden ook al het tijdelijke voor het eeuwige.

Afkomstig uit Bournemouth, formeerde hij eind jaren zestig met Robert Fripp de progrockband King Crimson. Lake zong op het debuut ‘In the Court of the Crimson King’ en de opvolger ‘In the Wake of Poseidon’. Maar toen die tweede plaat verscheen, was Lake al opgestapt.

De zanger en bassist werd vervolgens benaderd door Emerson. Samen met Atomic Rooster drummer Carl Palmer ontstond zo ELP, dat de opwinding van rock zou combineren met klassieke invloeden. Sinds hun concert op het legendarische Isle of Wight Festival in 1970 is het trio één van de vaandeldragers van de progrock. Albums zoals ‘Pictures at an Exhibition’, ‘Tarkus’, ‘Trilogy’ en ‘Brain Salad Surgery’ zetten mee de standaard voor progressieve rock, tot op vandaag.

Op zijn twaalfde schreef Lake Lucky Man, dat later een hit voor ELP zou worden. Zijn grootste solosucces scoorde Lake met I Believe in Father Christmas. Vele fans zullen straks met Kerstmis zeker een traantje wegpinken.

Lake legde net de laatste hand aan zijn autobiografie, getiteld ‘Lucky Man’. Het boek zal ergens in 2017 verschijnen.

“Ooh, what a lucky man he was.”

9 december 2016
Christoph Lintermans