Gratis naar 'Darker/Brighter', een muzikaal filmfestival

Curator van het festival is part-time daMusic-medewerker (en Curtis!-zanger) Peter Lissens.

Gratis naar 'Darker/Brighter', een muzikaal filmfestival

‘Darker/Brighter’ verwijst naar het schitterende, glorieus oplichtende scherm in de donkere cinemazaal van StudioSkoop. De drie muziekdocumentaires vatten de essentie, de glorie, het gewicht - kortom de het licht en de duisternis van het creatieve proces - vatten. Vrijheid, verantwoordelijkheid, compromisloos jezelf zijn op elke mogelijke manier, de pijn van het creatieve zijn, de noodzaak om je eigen werk de nek om te wringen en vooral de noodzaak aan en de gevolgen van een compromisloze en nooit aflatende creatieve drive, het komt allemaal aan bod in deze drie films. 

Op 25 oktober kan je naar ‘I Am Everything’. Little Richard is een legendarisch artiest en performer. Niet alleen de grondlegger van genderfluidity in rock-'n-roll, maar de grondlegger ervan. Richard was zwart, zeer gelovig en gayer than christmas morning. Een niet voor de hand liggende combinatie. 

‘In The Court Of The Crimson King’ (King Crimson) wordt vertoond op 22 november en toont de unieke dynamiek van een creatief-productieve omgeving. De film geeft een inkijk in het creatieve hart, de creatieve ziel en in de creatieve ruimte, een wonderlijke en soms ook gevaarlijke plek waar niets onmogelijk is, waar niets zeker is en waarin ook niets ongeschonden blijft. 

David Bowie's ‘Ziggy Stardust And The Spiders From Mars’ is aan de beurt op 10 januari. Deze pas dit jaar geremasterde documentaire toont een creatieve leider op het top van zijn kunnen en hoe compromisloos het creatieve adagium "Kill your darlings" soms moet zijn om nadien – in het geval van Bowie, dan – een nog hogere creatieve vlucht te kunnen nemen. Deze nieuwe versie wordt slechts één keer vertoond in België, en dan nog wel op 10 januari – de verjaardag van Bowie’s overlijden.

En er is nog meer: de inleiding op de films wordt gegeven door een pleïade van "muzikale mystery guests" en bandleden van onder meer dEUS, Balthazar, Fifty Foot Combo, Absynthe Minded, An Pierlé’s White Velvet en The Subs.

Wij mogen van creative agency Superkraft en Studioskoop 20 duotickets + drankbonnen weggeven. Stuur je naam naar win@damusic.be en vlei je neer in de comfy zetels van Studioskoop Gent. 

15 november 2023
Patrick Van Gestel