Gitarist Leslie West overleden

Na Eddie Van Halen eerder dit jaar, verliest de rock nog een tot de verbeelding sprekende gitarist.

Leslie West (rechts op de foto), de gitarist die met zijn band Mountain de hardrock-mijlpaal Mississippi Queen creëerde, stierf op 23 december. De broer van West, Larry West Weinstein, bevestigde de dood van de muzikant aan Rolling Stone. West overleed onderweg naar het ziekenhuis aan een hartstilstand. Hij werd vijfenzeventig.

West, een tijdgenoot van Eric Clapton, Jimmy Page en Jimi Hendrix, werd gerespecteerd om zijn veelzijdige spel (van fingerpicking tot metalige powerakkoorden) en werd vereerd door een nieuwe generatie gitaristen die hem volgde. In 2011 vertelde Eddie Van Halen, die zelf overleed op 6 oktober van dit jaar aan Rolling Stone dat West en Ritchie Blackmore van Deep Purple tot zijn grootste invloeden behoorden.

Wests band Mountain bracht in 1970 ‘Climbing!’ uit. Het openingsnummer Mississippi Queen daarvan katapulteerde de band en zijn gitarist de onsterfelijkheid in. Het werd een van die iconische nummers uit het classic rock-tijdperk en was te horen op talloze soundtracks, tv-shows (The Americans, The Simpsons) en Guitar Hero III.

24 december 2020
Marc Alenus