Gentse muzikanten slaan handen in elkaar op eigen playlist.

Een dozijn artiesten actief binnen de Gentse muziekscène lanceerde op dinsdag 21 april de COVID-9000 Spotify playlist.

Het doel van de playlist is om aandacht te schenken aan lokale muzikanten in het Gentse en luisteraars in staat te stellen deze artiesten op eenvoudige wijze te steunen. En zoals u weet hebben wij bij daMusic een hart voor jong, inlands talent, dus delen wij dit initiatief graag.

‘Up-and-coming’ muzikanten worden buitenproportioneel getroffen door de COVID-19 pandemie. Waar gevestigde Vlaamse artiesten in de schijnwerpers blijven staan door airplay op de radio, zijn de muzikanten op deze playlist erg afhankelijk van optredens en ‘busken’ (op straat spelen) om hun muziek te promoten. Door het virus moeten zij hun groeiende carrière nu noodgedwongen pauzeren. Via deze weg willen zij cultuurredacties van radiozenders, kranten en tv-zenders dan ook duidelijk maken dat lokale muziekartiesten een van de zwaarst getroffen, maar meest vergeten categorieën binnen de cultuursector zijn.

De hashtags #ikluisterbelgisch en #playlocal tonen duidelijk dat er zowel behoefte onder muzikanten, als ‘awareness’ onder luisteraars bestaat voor deze problematiek. Via de publiek toegankelijke COVID-9000 playlist willen de deelnemende muzikanten het makkelijk maken voor het grote publiek om hun weg te vinden naar de lokale Gentse muziekscène. Bovendien wil elke artiest op deze manier zijn of haar steun aan de andere deelnemers getuigen; de muzikale gemeenschap binnen Gent is namelijk een hechte en warme kring.

Elke artiest is vertegenwoordigd door één nummer, dat zij zelf hebben uitgekozen; een compilatie van het beste dat indiemuziek in Gent te bieden heeft, als het ware. Voor veel muzikanten vormt het bovendien een dankbare uitlaatklap om hun geplande muzikale release alsnog een mooie thuis te geven. Vanwege de Coronacrisis moesten veel van hen immers de release van hun nieuwe single, ep of album uitstellen.

Ontdek de playlist hieronder.

23 april 2020
Marc Alenus