Françoise Hardy overleden

"Et demain tout ira bien, tout sera loin. Là au final quand je prendrai le large."

Bovenstaande zin komt uit Le Large, een nummer op 'Personne d'Autre', het laatste album van Françoise Hardy dat zes jaar geleden verscheen en waarop ze al had over de dood. In 2004 was er bij haar al kanker vastgesteld. Het ging daarna een tijd beter, maar na het verschijnen van haar laatste studioalbum maakte ze bekend dat ze opnieuw ziek was. Nu heeft ze de strijd verloren.

Hardy raakte als tiener al bekend met de wereldhit Tous Les Garçons Et Les Filles en werd een icoon van de sixties en naast haar carrière als muzikante trad ze ook op in enkele films. Ze debuteerde in 'Château en Suêde' van Roger Vadim. Jongens van over heel de wereld raakte in de ban van de enigmatische Hardy ook al noemde ze zichzelf ooit spottend 'de asperge' en daar zaten een paar heel bekende bij zoals David Bowie, Mick Jagger, Serge Gainsbourg en misschien zelfs ook Bob Dylan, want die wou haar absoluut ontmoeten toen hij in 1966 optrad in 'L'Olympia te Parijs.

Al die internationale sterren moesten het echter afleggen tegen Jaques Dutronc met wie ze tot het einde getrouwd bleef. Samen kregen ze een zoon Thomas. Hij was het die het overlijden van Hardy bekendmaakte met de woorden: "Maman est partie..."





 

12 juni 2024
Marc Alenus