Foxlane kondigt ep aan met flitsende nieuwe single

Nijmegens indietrots is terug.

Na bijna een jaar radiostilte als gevolg van de coronacrisis staat Foxlane te popelen om zich weer onder de mensen te begeven. De indierockers kregen al eerder de ogen op zich gericht, toen ze met het nummer Birmingham een streaminghit wisten te scoren door in de playlist van de serie ‘Peaky Blinders’ terecht te komen.

Op 10 september van dit jaar komt het viertal met een titelloze ep. Nadat de eerste single Time Flies, Why Waste It? alweer een jaar geleden uitkwam, komt de tweede single Flashy Lights, Underground bovengronds. De band klinkt hier als Arctic Monkeys meets P.I.L. wanneer frontman Guus Timmermans terugblikt op het leven dat hij ooit had, de plekken in Nijmegen die hij passeerde, en de normen en waardes die hij daar ooit dacht te hebben.

Hoewel het nummer duister van aard is en de zin “I think I wanna die here tonight”, het nummer van een sombere mantra voorziet, geniet Foxlane juist van de kleine positieve dingen. Zo bezingt Timmermans iedere plek die zijn leven compleet lijkt te maken en kijkt hij met weemoed terug op de momenten van anonimiteit, levendigheid en complete nonsens in de stad. Tegelijkertijd spat de opgehoopte frustratie van het afgelopen jaar er vanaf als hij “I’m not a robot”, schreeuwt.

Na de bekentenis dat hij helemaal niet hier wil sterven, barst het gitaargeweld pas echt goed los. De zin om te dansen in stamkroeg NDRGRND – met flikkerende lichten – is duidelijk groter dan ooit.

19 mei 2021
Marc Alenus