Fleddy Melculy wil niet langer wachten

Met de boodschap van gloednieuwe single Vandaag Nog Wel zit hij in goed gezelschap.

Ook de Amerikaanse ex-president Barack Obama, Ricky Gervais, Nick Cave, South Park, Hans Teeuwen en paus Franciscus zijn net als Fleddy Melculy niet bepaald fan van de cancel culture die de laatste jaren – overgewaaid uit de V.S. – mensen uitsluit omwile van een mening. Vandaag Nog Wel staat, net als de twee vorige singles, Geen Tijd Voor Spijt en FAKE op 'Antichlist' dat op 31 maart verkrijgbaar is.

Frontman Fleddy bekijkt die steeds verdergaande afrekencultuur met argusogen: "Wij schrijven kritische songteksten over de wereld die we dagelijks observeren en die een onuitputtelijke inspiratiebron is. We ventileren een duidelijke mening zonder daarbij iets of iemand moedwillig te willen kwetsen. Dat gezegd hebbende: we vinden het prima om zaken op de hak te nemen, inclusief – en vooral – onszelf. We ontzien niets of niemand. Onze lyrics zijn altijd met een flinke scheut humor te nemen; we lachen graag met hetgeen we dagelijks om ons heen zien en dus ook met onszelf. Maar de cancel culture wordt steeds extremer met als gevolg dat de vrijheid van meningsuiting verder onder druk komt te staan omdat meer mensen aanstoot nemen aan een grap, een mening of een song. Vaak is dit onterecht en niet zelden is het zelfs vooral een schreeuw om aandacht en zelfpromotie. Dat is een zeer hachelijke ontwikkeling."

Fleddy vervolgt: "Als artiest heb ik geen enkel probleem met 'wokeness'. Maar wat vandaag nog gezegd mag worden, is morgen misschien ineens politiek incorrect waardoor allerlei 'snowflakes' plotsklaps beledigd zijn. Die ontwikkeling gaat zo snel dat ik het haast niet meer kan volgen. Hoe ver kan politiek incorrect zijn nog gaan? Ofwel: hoe ver kan politiek correct zijn nog gaan?  Moeten wij ons als muzikanten gaan bezighouden met de vraag of we heel misschien toevallig wellicht eens iemand op zijn tenen zouden kunnen trappen met een songtekst? Fuck dat. Woke mag niet betekenen dat je door je eigen regeltjes door de bomen het bos niet meer ziet en in je eigen voet schiet."

Ter promotie van het album 'Antichlist' gaat de band op tournee in april en mei met het Nederlandse punkcombo Tusky, langs zalen in België en Nederland. Wie het album al wil voorbestellen, kan dat al doen via de website van Fleddy Melculy

17 januari 2023
Bert Gysemans