Fire! dropt nieuw werk

Fire! is de naam. Het Zweedse trio bestaande uit Mats Gustafsson (sax), Johan Berthling (bas) en Andreas Werliin (drum) slaagt er telkens weer in om uiterst vitale en krachtige muziek naar voren te brengen. Muziek die desgevallend verwijst naar freejazz, ziedende noiserock en de blues van Cream en Jimi Hendrix, maar die tezelfdertijd zo hondsbrutaal en hypnotisch is als pakweg Black Sabbath met haar debuut voor elkaar kreeg.

Eerder maakte de groep grote sier met prachtalbums als ‘Ritual’ (onder de Fire! Orchestra noemer) en ‘She Sleeps, She Sleeps’ (onder de Fire! noemer) en werkte de band onder meer samen met Jim O’Rourke (Sonic Youth,..) en Oren Ambarchi. En ook live bleek de groep goud waard, zo bleek tijdens hun recente set op Gent Jazz.

In de loop van januari verschijnt ‘The Hands’, het zesde album alweer van het trio. Te verwachten is een mix van heavy, donkere en intense muziek die categorietjes als (free) jazz en/of rock gewoon verpulvert en daar als een baas losjes over heen gaat, terwijl er evenzeer ook ruimte is voor introspectievere momenten (I Guard Her To Rest. Declaring Silence).

En dat allemaal in hetzelfde jaar waar Rune Grammofon, die weleens meer dwarse muziekalbums uitbrengen, twintig kaarsjes mag uitblazen.

Kortom : alle redenen om eens een kijkje te gaan nemen op : www.runegrammofon.com

6 januari 2018
Philippe De Cleen