Famous doet een gooi naar eeuwige roem met een eerste langspeler

Na de ep’s ‘England’ (’19) en ‘The Valley’ (’21) brengt de Zuid-Londense postpunkband op 11 oktober zijn debuutplaat ‘Party Album’ uit. Die werd aan de andere kant van de stad opgenomen, in de Konk-studio’s, bekend als thuisbasis van The Kinks.  

Drijvende kracht achter Famous, dat net als Black Country, New Road en Black Midi tot de zogeheten Brixton Windmill-scene wordt gerekend, is zanger, songschrijver en zowat het enige vaste groepslid Jack Merrett. Die begon naar eigen zeggen na ‘The Valley’ te twijfelen of muziek maken echt wel datgene was wat hij wilde, tot hij zich de vraag stelde hoe een plaat zou klinken waarop hij volledig zijn zin mocht doen en hij zich van niets of niemand iets moest aantrekken.

Aan de basis van de plaat liggen de demo’s die Merrett componeerde en inspeelde op zijn Fender Rhodes. Toen de rest van de band betrokken werd bij de plaat, was het aanvankelijk zelfs de bedoeling een klassieke rockplaat te maken, met songs die het goed zouden doen in stadions. Tegelijk nam ook de drang om te experimenteren toe, en werd afgestapt van dat plan.

Door Merrett voor u samengevat, gaat de plaat hierover: “It’s trying to sketch the pattern of the universal onto a very flawed and partial human life. I think that’s the stupidly audacious thing that the whole album is about”.

Het eindresultaat is een plaat vol tegenstellingen: tussen simpel en complex, tussen traditioneel en experimenteel, tussen ambitieus zijn en je eigen zin doen, met songs die gaan van de post-hardcore noise van God Hold You tot de apocalyptische folk van It Goes On Forever.

‘Party Album’ verschijnt dus over een kleine twee maand bij het label untitled (recs), maar de songs God Hold You en It Goes On Forever werden intussen al wel op de mensheid losgelaten.

https://youtu.be/pdkXuexztrE?si=kgUh4y84wJqNnGOX

15 augustus 2024
Marc Goossens